Jezik
Language
Na prvo stran Elektronska pošta

» Opis podjetja

Pozdravljeni obiskovalci naše predstavitvene strani!

Opis podjetja Judež d.o.o. iz Novega mesta vam želimo predstaviti z objavo članka objavljenega v reviji Transport (7-8/2003):

Časopis: Transport 7-8/2003 (stran 28-29)
Pisal: Matjaž Cigale

Posebna oprema za posebne prevoze

V delo je treba vedno vnašati novosti

Prevoz posebnih tovorov je včasih zelo nena­vadno delo. Ni potrebno le poskrbeti za transport in dokumentacijo, temveč je potrebno pripraviti in razviti tudi tehnologijo prevoza. Posebni tovori namreč niso paletizirani all pripravijeni za utovor po standardnih dimenzijah. Ker se naša industrija plovil za rekreacijo in zabavo močno širi, so se razvili tudi novi načini posebnih prevozov zanje. Darko Judež je v svojem podjetju dalj časa razmišljal, kako racionalno pripraviti transport jaht in jadrnic dolžine okoli dvanajst metrov, ki pa so težke vsega nekaj ton.

Skupaj z različnimi zastopniki in proizvajalci priklopnikov so preučili nekaj izvedb, nakar se je domači izdelova­lec priklopnih vozil Avtotrading iz Šempetra pri Novi Gorici odločil, da bo pripravil predlog izvedbe lahkega enoosnega polpriklopnika prirejenega za prevoz plovil. Poiskati je bilo potrebno še ustrezno vozilo. Veliki vlačilci so bili po mnenju Darka za trenutne potrebe prevozov premočni in preveliki. Pravo možnost je našel v kratkem Ivecovem eurocargu s sedilom, ki je tako po moči kot tudi po tehničnih značilnostih povsem ustrezal Darkovim pričakovanjem. Darko sicer ni dolgo v transportu, vendar je človek, ki stalno išče nove izzive in ideje. Svoje podjetje ima že od leta 1991, ko se je ukvarjal še z drugimi dejavnostmi. Danes postaja posebni transport, izmed ostalih, njegova glavna dejavnost, kjer želi uresničiti še mnogo idej. Tudi za to kompozicijo je ideja zrasla najprej v njegovi glavi, prenesel jo je možnim dobaviteljem, ki so jo potem razvili do uresničitve.
Tako je nastal prvi Ivecov eurocargo vlačilec s sedlom na naših tleh. Seveda je bilo treba veliko predelav, predvsem pa veliko razvojnega dela na namenskem polprilklopniku proizvajalca Avtotrading. Poleg enojne osi in večnamenskega pritrjevalnega platoja mora takšen polpriklopnik imeti tudi vgreznino za namestitev gredlja jadrnice tako, da je zračno vzmeten polpriklopnik s spodnjim nivojem kanala vsega 15 cm nad cestiščem. Voznik mora biti zato tudi precej pazljiv, saj lahko mimogrede nasede in poškoduje polpriklopnik in tovor. Skupna dovoljena masa kompozicije je 15 ton.
Optimiranje prevoza

Ekonomičnost prevoza je le ena od prednosti tega poizku­sa, druga je mnogo preprostejše manevriranje in večja okretnost kompozicije, saj jo je možno obrniti na zelo majhnem prostoru brez škode na pnevmatikah, saj ima polpriklopnik le eno os.Darko je na idejo o posebnih prevozih prišel povsem po naključju. Pred nekaj leti se je namreč na Dolenjskem močno razširila potreba po namenskih in izrednih prevozih. Darko je začel iskati najugodnejše izvedbe in načine za prevoz tovorov, izrednih dimenzij.
 
Ker se je podjetje širilo, so poiskali dobre voznike, jih izšolali za vožnjo posebnih prevozov in začeli z delom. Pri tem pa Darko nekako ni bil zadovoljen z obstoječo ponudbo transportnih sredstev, ki jih je lahko dobil na trgu. Zato se je odločil stopiti v kontakt s proizvajalcem, kar je takoj obrodilo sadove. Druga težava s katero se je moral začeti spopadati Darko je bila pomanjkanje dovolilnic. Kot mlado podjetje s komaj nekajletnim stažem, so bili vedno na repu prosilcev. Ena izmed optimalnih rešitev je zato transportno sredstvo skupne mase manj kot 15 ton, za katero prevoznik ne potrebuje zagotavljati eko točk, niti tranzitnih dovolilnic, ki so za mlade prevoznike težko dosegijive.
Zahtevnost posebnih prevozov

Posebni prevoz pa ni preprosta zadeva. Potrebno ga je pripraviti, ustrezno zavarovati in pridobiti dovoljenja. Zavarovanje se nanaša predvsem na označitev tovora in vozila ter spremljevalno vozilo, ki mora pravočasno opozarjati nasproti vozeča vozila na posebni prevoz. Plovila, ki meri preko bokov štiri metre v širino, namreč na nekaterih slovenskih cestah z ožjim presekom skoraj ni možno srečati z velikim vlačilcem ali avtobusom. Tovor sicer deluje varljivo vitko zaradi vitkega trupa plovil, vendar so boki praviloma najširši nekje na višini kabine težkih tovornjakov.
Podjetje ima v svojem voznem parku sedaj sedem vozil lahkega razreda do 7,5 tone skupne mase s priklopniki do 15 ton skupne mase ter spremljevalna vozila. Takšen vozni park zahteva veliko organizacijskega dela, ki ga opravija tudi žena Suzana kot direktorica podjetja in še dodaten organizator prevozov. Za vsak poseben prevoz je namreč potrebna vloga in posebno dovoljenje za vožnjo po cestah. Podjetje opravlja tudi storitve organizacije in spremljanja prevozov za tuje prevoznike od naših mejnih prehodov do končnih ciljev v Sloveniji.
Olajšanje za prevoznike ob vstopu v EU

Za prevoznike, še posebej za mlada podjetja bo vstop v EU pomenil veliko olajšanje, saj bodo odpadle predvsem težave z dovolilnicami. Zato bo mnogo lažje prevažati tovore po Evropi. Darkovo podjetje je najdaljši transport opravilo na Norveško in na sever Švedske, kar je pomenilo skoraj tri tisoč kilometrov v eno smer. Takšna pot traja več kot teden dni z ekipo dveh voznikov. Darko upa, da bo novo ustvarjena kompozicija prinesla dobre rezultate, saj je originalna in unikatna, toda zato še nepreizkušena. Tveganje zaradi tega pa je tako kot vedno, prevzel na lastna ramena.
   Judež d.o.o. © 2003
| Opis podjetja | Dejavnosti | Galerija slik | Kontakt | Povezave |